duminică, mai 3

Gigi Becali "Vând tot, în afară de casă şi de curte"


Gigi Becali: Uite, Gigi Becali nu mai e om, a ajuns un obiect pentru presă. Vreau să redevin ceea ce am fost, adică om. Stop! Ăsta-i ultimul interviu pe care-l dau. N-o să mai acord decât declaraţii scurte.

Libertatea: De ce spuneţi asta?

Nu se poate trăi într-un ritm de-ăsta. N-am cum. Oricât de puternic ai fi, nu poţi să trăieşti într-un ritm aşa alert. Bine, m-a dezamăgit într-un fel şi arestarea asta, pentru că nu trăiesc nici într-un stat democratic, că dacă trăiam într-un stat democratic, nu era problemă... Dar vezi că ai şi riscuri! După ce mă obosesc fizic, psihic, fiind o persoană publică, aşa, de anvergură, se fac şi abuzurile care se fac.

Batjocura care se face cu mine şi faţă de familia mea m-a dezamăgit. Cum adică, asta e clar... Eu reclam că mi s-a furat maşina, într-o emisiune televizată. Dup-aia, i-am iertat, că-mi era milă de ei. Vin ei dup-aia şi reclamă că i-am sechestrat, că i-am privat de libertate. Păi, bă, voi sunteţi hoţii!!! Le dă drumul lor şi pe mine mă arestează cu 30 de mascaţi. Asta-i trasă de păr, adică nu trăim într-o ţară normală şi democratică, trăim într-o ţară aiurea.

“Batjocura” asta v-a şi ridicat considerabil în ochii electoratului.

Nu e relevant pentru mine. Nu eşti politician cu orice risc şi cu orice compromis. Acele imagini, cu mine în cătuşe, între mascaţi, dimineaţa la şapte, nu le poate şterge nimeni de pe retina copiilor mei şi a nevestei mele.

Ultimul sondaj spune că 10 la sută din români v-ar vota preşedinte. E real?

Am o rugăminte. Sondajele de opinie să se facă fără mine, pentru că eu nu candidez la Preşedinţie. Iar aceste instituţii să mă lase în pace, să nu manipuleze cu numele meu, să nu folosească familia mea, de persoana mea ca să-şi facă ei jocurile. Eu nu candidez, şi cu asta basta! Să mă lase-n pace!

Dar vreţi să fiţi parlamentar european. 

Da, pentru că am plecat la un drum şi nu vreau să dau înapoi. Nu sunt laş. Probabil voi fi europarlamentar 5 ani, la Bruxelles. Chiar dacă nu eram alături de Vadim, listele şi semnăturile partidului meu erau gata şi pregătite de depunere.

Ce puteţi face pentru România la Bruxelles? Cum vă reprezentaţi ţara?

Voi merge numai pe latura spirituală, aşa îmi voi reprezenta ţara. Pe credinţă şi tot ce ţine de asta. Lucru mai puternic decât credinţa nu există. Am să vorbesc în Parlamentul European numai despre lucruri spirituale, despre Dumnezeu. Despre asta acum nu se vorbeşte. Sunt oameni care simt. Cine vrea să înţeleagă, să înţeleagă.

Ce avere mai are Gigi Becali? 

Nici eu nu mai ştiu. În mod normal, ştii ce avere ai doar atunci când merge piaţa. Am de-ajuns încât pot să-mi întreţin familia, asta este important. Nu am nevoie de mare avere. Am de-ajuns încât să stau, să duc o viaţă decentă, aia e sigur.

Pe ce loc mai sunteţi în topul bogaţilor? 

Nici asta nu mă mai interesează. Concurenţa care era cu clasamentele acelea e bună într-un stat, zic eu, pentru că ea creează plusvaloarea. Dar eu nu mai am acea mentalitate de creator şi nu mă mai interesează să creez. Deci, după ce mi s-a întâmplat batjocura din partea statului, pe mine nu mă mai interesează să creez fotbal, politică sau afaceri. Cariera mea de om de afaceri se opreşte aici.



Ăsta e într-adevăr un anunţ-bombă! 

Da. Uşor, uşor, în 5-6 ani, vreau să lichidez totul. Eu puteam să stau, să am terenurile şi era cel mai uşor business pentru mine. Am investit însă în mai multe ramuri, pentru că am zis că e obligaţia mea să creez. Să creez locuri de muncă, să fac, să dreg. După ce mi s-a întâmplat asta, eu nu mai vreau să creez, pentru că nu mai are rost. Cui să plătesc eu impozite? Statului care m-a batjocorit? Cui? Ca să ia cine salariu? Acei poliţişti şi procurori care m-au batjocorit în cătuşe în faţa copiilor?

Gata, lichidez totul, în ordinea în care apar cumpărătorii şi ofertele. Vând şi firma de construcţii, cea mai tare din ţară, cu puncte de lucru în ţară şi în străinătate. Vând tot, în afară de casă şi curte. În politică am rămas pentru că e o chestiune de onoare, merg până la capăt, pentru că nu sunt un laş. Nici în fotbal nu mai vreau să rămân.



Aşadar, vindeţi tot. Ce faceţi cu banii? 

Treaba mea. E posibil să fac o bancă pentru propriii mei bani, că nu vreau să-mi păstrez avuţia în alte coşuri. Vreau să ţin banii în coşul meu. Sunt multe metode de a ţine banii. Titluri de stat, o bancă de stat. Să vedem dacă voi obţine autorizările pentru banca mea. Până acum nu mi-au dat pentru bancă, pentru televiziune, ei sunt foarte puternici, din ce în ce mai puternici. Nu te poţi bate cu ei. Am crezut că pot face asta, dar m-am înşelat.

“Ei” fiind cine?

Ei sunt ei şi atât. Ştiţi voi despre cine vorbesc. Sunt două tabere: de-o parte a baricadei, ei, foarte bine organizaţi, de cealaltă, restul lumii. Eu sunt de cealaltă parte.

Cât aţi stat în arest, cine v-a sprijinit, cine v-a dezamăgit? 

Nu pot spune că m-a dezamăgit cineva. Nevastă-mea spunea că nu-i venea să creadă, că ştia că avem familie mare, dar nu s-a gândit că sunt atâţia oameni care mă sprijină. Cel mai mult mi-a plăcut Giovani, care era dispus să-şi rişte libertatea pentru mine. Faptul că am o familie puternică a fost pentru mine o mângâiere. Toţi prietenii mei au fost aproape, dar cea mai mare surpriză a fost presa. Oameni cu care m-am certat de-a lungul vremii şi pe care i-am şi jignit de foarte multe ori. Pentru mine a fost o surpriză că au trecut peste aceste jigniri şi peste tot şi mi-au fost aproape.

Copiii au avut de suferit în vreun fel atunci când aţi fost arestat? 

Trei zile n-au fost la şcoală fetele mele, dar a intervenit directoarea şi le-a chemat. Colegii s-au purtat frumos cu ele, nu au fost probleme. Nu mai voiau să se ducă la şcoală, de jenă. Două dintre fetele mele sunt la o şcoală publică, iar cea mică e la una privată. Ele vor rămâne să studieze în România pentru totdeauna. Vor rămâne alături de mine, că de-aia le-am făcut!

Cu CEDO care e situaţia? 

Se ocupă avocaţii. Eu n-am vrut să continui, dar avocaţii mi-au zis să nu mă joc cu asta, că greşesc. Că aşa l-am iertat şi pe Sebastian Bodu, când mi-a sechestrat averea, şi de fapt de acolo mi se trag toate. Deci, toate acţiunile astea merg mai departe. Şi la CEDO, şi la CSM... CSM-ul ştie toate chestiile astea care se întâmplă în România, în ceea ce priveşte o parte a sistemului judiciar, şi le pot rezolva. Dacă vor, CSM şi SRI rezolvă totul şi fac curăţenie într- o săptămână.

Nu mai fumaţi? 

Nu mai fumez toată viaţa şi nu mai intru în cazinouri. Am promis duhovnicului meu, în arest, acest lucru.

«Infractorii m-au crezut un fraier»

Libertatea: Gardă de corp mai aveţi? 

Gigi Becali: Nu am nevoie. Deşi câteodată gărzile sunt utile. Te pot apăra de o tâlhărie. Eu sunt însă de partea legii. Când a venit la mine ăla, de l-a bătut pe nepotul lui Virgil (Becali - n.r.): “Dom’le, rupe-mi o mână, uite, am greşit...”. “Du-te, mă, la lege”, i-am zis. L-au bătut pe nepotul meu, pe Lucian, la Bamboo, la discotecă. Cred că a fost instigare. Au venit şi şi-au cerut iertare. Le-am zis şi lor că nu mă interesează, să se ducă la Poliţie. Dar când infractorii au văzut asta, m-au crezut fraier. Hai să-i luăm maşina, să-l tâlhărim. Lor nu le e frică de lege. În alte condiţii, acum câţiva ani, nu îndrăzneau asta.

Oameni de-ai dv. sunt arestaţi. Faceţi ceva pentru ei? Îi ajutaţi în vreun fel? 

Nu pot face nimic. Dacă îi susţin, mă duc din nou în arest. Eu am semnat că n-am voie să iau legătura cu ei. Ei au avocaţii lor, cu care eu n-am nici o legătură. Singurul lucru pe care pot să-l fac e să am grijă de familiile lor, dacă ei nu pot, dacă se întâmplă ceva. Nu vorbesc cu ei, nici măcar cu avocaţii.

Vrea să scape şi de Steaua

Libertatea: Ce faceţi cu Steaua?

Gigi Becali: O vând. Dacă vine o persoană să cumpere, vând şi Steaua. Sunt hotărât, dar deocamdată nu am cui. Am pus prea multă pasiune în toate. Politică, fotbal, afaceri. Chiar şi în caritate am pus foarte multă pasiune. Acum nu mai vreau să concurez cu nimeni. Patriciu să fie sănătos! Câţi sunt în faţa mea? O sută. Să fie sănătoşi toţi.

Cum e să vedeţi Steaua la televizor, când joacă în deplasare? 

Asta e, ce să fac... Nu mă interesează pe mine, ceva în mine a murit. Ceva din sentimentele mele, din pasiunea mea... Nu mă mai interesează prea mult fotbalul, dar nici afacerile. Voi scăpa de tot, o să vedeţi.

Fotbaliştii Stelei sunt plătiţi la zi? 

Argăseală ştie. Uite ce e, la Steaua nu vor fi niciodată probleme cu banii. Jucătorii sunt plătiţi în fiecare lună, pe 10. Însă dacă nu au rezultate, nu îşi mai iau banii. Eu nu mai bag mâna în buzunar cât timp nu sunt rezultate, nu mai umblu în cont la mine ca să dau clubului. Aşa că îşi vor lua banii când vine la club tranşa pe Rădoi, de la arabi!

P.S. Parca am mai auzit astfel de declaratii din partea lui Gigi. Ramane de vazut daca intradevar si-a dat seama ca "sistemul" nu il agreaza deloc si face tot posibilul sa il elimine. Daca intradevar va face asa inseamna ca si-a dat seama ca nu te poti pune cu "sistemul", fie ca acesta este corupt fie ca nu. Sistemul este condus de "cativa smecheri" din umbra pe care nimeni nu ii stie, asa ca nu te poti bate cu cineva pe care nu il cunosti.

sursa:Libertatea

Pamantenii “Earthlings”

Rautatea omului fata de tot ceea ce il inconjoara nu are limite. Suntem indoctrinati ca o data cu trecerea timpului am reusita sa ne deprindem de acele instincte animalice sau "cave habites". Nimic mai fals, suntem la fel de nemilosi, iar cand vine vorba de persoana noastra facem orice pentru a supravietui chiar daca asta implica distrugerea a tot ceea ce ne tine in viata.

Earthlings, in traducere Pamantenii, este un documentar de lung metraj desprecruzimea oamenilor fata de animale, despre dependenta absoluta a umanitatii fata de animale ( pentru companie, mancare, … all » imbracaminte, si cercetare stiintifica) dar ilustreaza in acelasi timp totala nostra lipsa de respect pentru asa zisii “furnizori ne-umani”. Filmul este povestit de catre Joaquin Phoenix (GLADIATORUL), nominalizat la premiile Oscar, iar coloana sonora este asigurata de catre Moby, artistul castigator al discului de platina.